• Centrale banken vs Bitcoin

Centrale banken overwegen cryptovaluta regelgeving volgens ECB-raadslid

Gedurende een conferentie in Florence zei Ewald Nowotny dat centrale bankiers en wetgevers oog hebben voor cryptovaluta wetgeving. Nowotny is de president en gouverneur van Oostenrijkse centrale bank, de nationale bank van Oostenrijk en raadslid van de ECB.

Hij refereerde naar de Chinese ban op ICOs en het handelen van cryptovaluta in het land, dat zelfs wisseldiensten forceerde te sluiten. Dit resulteerde in een stijging van OTC (over the counter) handelsplatformen, waar personen direct met elkaar crypto- en fiatvaluta uitwisselen. De zet van China werd gemaakt met doel het financiële risico rondom cryptovaluta te beperken en werd deels gemotiveerd door de gigantische groei van de sector dit jaar.

“We vragen ons af of wetgevers of centrale banken moeten ingrijpen, zoals gebeurde in China waar cryptovaluta als frauduleus worden beschouwd.”

In de laatste maanden steeg de prijs van bitcoin gigantisch. Recentelijk steeg de digitale munt door de grens van $8.000 en groeide de algehele marktkapitalisatie tot $216 miljard. Het is moeilijk vast te stellen hoeveel bitcoin echt waard is, voorspellingen waarderen de digitale munt over $10.000 voor de eind van het jaar.

Nowotny voegde toe dat investeerders zich moeten realiseren dat investeren in bitcoin gelijk is aan het investeren in aandelen op de beurs. Investeerders kunnen hun inleg verliezen en wanneer dat gebeurt moeten ze dat simpelweg accepteren.

Eerder dit jaar zei Nowotny in een interview met een lokaal dagblad dat bitcoin geen valuta is omdat het de instabiel is. Hij wees er ook op dat centrale banken cryptovaluta niet verbieden. Tevens wees hij investeerders erop dat zij zich bewust moeten zijn van het feit dat dergelijke zeepbellen in het verleden vaker uiteen zijn gespat.

Het commentaar van het raadslid zijn gemotiveerd door het gebrek aan overheidscontrole en toezicht, waardoor consumenten educatie en protectie moeilijk is. De UBS investment directeur, Mark Haefele, zei eerder dat het gebrek aan overheidstoezicht een niet kwantificeerbaar risico is voor investeerders en dat het om deze reden de cryptovaluta niet toevoegt aan het portfolio.

Central en nationale banken hebben uiteenlopende meningen over bitcoin, maar recentelijk komt er veel negatief nieuws naar buiten van grote banken als DBS en Bank of India. China blokkeerde de munt in zijn geheel en maakte recentelijk zelfs bekend dat het de stroom afsluit van bitcoin miners. Dit alles lijkt echter minder impact te maken op de cryptovaluta welke hard op weg is de voorspelling van $10.000 voor de eind van dit jaar waar te maken.

By | 2017-11-21T05:03:34+00:00 november 21st, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Centrale banken overwegen cryptovaluta regelgeving volgens ECB-raadslid