• cyber ciminaliteit frauderende ICO

Frauderende oprichter PlexCoin ICO krijgt boete en celstraf

Autoriteiten in de Vereinigde Staten en Canada lijken vastbesloten een voorbeeld te maken van recente frauduleuze ICOs. Een Canadese rechtbank legde een celstraf van twee maanden op en een geldboete van $100,000 tegen de oprichter van PlexCoin. Een dag voor de uitspraak verzocht de SEC (VS Securities and Exchange Commission) een verlenging van zijn straatverbod, bevriezing van tegoeden en order tegen vernietiging van documenten door PlexCoin en zijn organisatoren. Daarnaast staat de oprichters mogelijk nog extra straf te wachten in de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar in augustus, verzamelde Dominic Lacroix contanten van investeerders via een Initial Coin Offering voor een digitale munt genaamd PlexCoin. Het aanbod beloofde gigantische winsten, echter werden beweringen over het internationale team al snel doorzien.

De oprichter werd opgeroepen de investeringsronde stop te zetten door de financiële regulator van Quebec in juli. Hier werd echter geen gehoor aan gegeven, waardoor Lacroix recentelijk werd aangeklaagd voor minachting van de rechtbank. In november volgde de SEC met aanklachten tegen PlexCoin, Lacroix en zijn partner. De Amerikaanse commissie noemde PlexCoin een “volwaardige cyberzwendel” en bevroor alle bezittingen van het bedrijf en zijn oprichters.

Een interessante opmerking van de SEC is dat PlexCoin een illegaal effect is onder de wet van de Verenigde Stagen, doordat het bedrijf zijn ICO niet registreerde. Dit kan komen doordat PlexCoin adverteerde dat de waarde gebaseerd is op “de managementinspanningen van het team van vermeende experts van PlexCorps”. Geld verdienen van managementinspanningen van anderen was een belangrijk punt in een eerdere uitspraak van de SEC dat besloot dat DAO tokens gezien worden als effecten.

PlexCoin is slechts de laatste ICO welke wordt verdacht van fraude. In totaal zou er $15 miljoen zijn verzameld van investeerders, $810.000 staat bevroren op een Stripe account. In november verdween een Ethereum start-up in het niet nadat het $372.000 verzamelde.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting is het belangrijk goed onderzoek te doen voordat je investeert. Een belangrijke bron van informatie is het online forum bitcointalk.org. Alle nieuwe cryptovaluta plaatsen hier doorgaans hun aankondiging in het sub-forum “Announcements (Altcoins)”. Wanneer er sprake is van oplichting zullen experts binnen de industrie dit snel genoeg in de smiezen hebben en daar opmerkingen over maken.

By | 2017-12-12T10:53:32+00:00 december 12th, 2017|Cryptovaluta|Reacties uitgeschakeld voor Frauderende oprichter PlexCoin ICO krijgt boete en celstraf