• Maleisië cryptovaluta wetgeving

Maleisië werkt aan cryptovaluta wetgeving, Rusland sluit de deur

De centrale bank van Maleisië, Bank Negara Malaysia, zal naar verwachting begin 2018 met een richtlijn komen om het gebruik van cryptovaluta in het land te reguleren. De centrale bank werkt al geruime tijd aan de voorgestelde cryptovaluta verordening. De nieuwe ontwikkeling zal naar verwachting verwelkomd worden door gebruikers binnen de industrie.

Volgens gouverneur, Tan Sri Muhammad Ibrahim, is de invoering van regelgeving voor digitale valuta met name bedoeld om misbruik van het systeem te voorkomen. De regelgeving doelt tevens op het voorkomen van criminaliteit en illegale activiteiten om de stabiliteit en integriteit van financiële systemen te behouden.

“De opkomst van digitale valuta’s zal het begin van een nieuw tijdperk in de financiële sector markeren. Als autoriteiten mogen we niet onwetend zijn van deze ontwikkelingen. De bankensector moet zich aanpassen aan de laatste en meest geavanceerde technieken om zijn risicomanagement te verbeteren”.

Mogelijke impact van nieuwe regelgeving

Onder de nieuwe voorschriften zullen personen die hun digitale valuta omzetten in fiat valuta’s als rapporterende instellingen beschouwd worden. Dit houdt in dat zij onderworpen zijn aan de anti-witwas wetgeving, antiterrorisme financiering en opbrengsten van de onrechtmatig activiteiten wet uit 2001. Cryptovaluta transacties die plaatsvinden zijn volgens de nieuwe voorschriften onderworpen aan soortgelijke wetten als banken.

Het implementeren van regelgeving als richtlijn voor digitale valuta’s betekent echter niet dat het digitale geld automatisch als wettig betaalmiddel geldt in het land. Het wordt alleen gezien als een indicatie dat de centrale bank open staat voor nieuwe innovatieve technieken binnen de financiële sector.

De verwachte introductie van digitale valuta wetgeving toont aan dat munten als bitcoin, ethereum en litecoin een interessante toekomst te wachten staat in Maleisië. Het valt echter nog te bezien of dit zal leiden tot een algemene invoering van cryptovaluta in het land.

Rusland ziet er niets in

In tegenstelling tot Maleisië zet Rusland in op de andere kant van de munt. De minister van communicatie en massamedia zei eerder deze week dat het land nooit legalisatie van digitale valuta in overweging neemt.

Nikolai Nikiforov maakte de volgende statement: “Bitcoin is een buitenlands project dat gebruik maakt van blockchain technologie, de Russische wet zal bitcoin nooit als legale entiteit beschouwen binnen de jurisdictie van de Russische Federatie”.

Hoewel de overheid over het algemeen een negatief standpunt aanneemt tegenover cryptovaluta, verschijnen er zo nu en dan ook positieve standpunten uit het land. Vorige week zei een senior medewerker van de Russische centrale bank dat ICOs kunnen bijdragen aan het financieren van startende projecten en ondernemingen. Een week eerder zei het hoofd van het Russische federale toerisme agentschap dat blockchain kan bijdragen aan de transformatie van de toerisme industrie.

Vorige maand werd echter bekend dat Rusland werkt aan een cryptoruble. President Poetin zou daartoe opdracht gegeven hebben, maar of deze munt er op korte termijn komt is nog altijd niet duidelijk.

By | 2017-11-25T09:50:22+00:00 november 25th, 2017|Cryptovaluta|Reacties uitgeschakeld voor Maleisië werkt aan cryptovaluta wetgeving, Rusland sluit de deur