• bitcoin futures gelanceerd

Bitcoin futures zijn vanaf vandaag beperkt beschikbaar

Een belangrijke stap in de richting bitcoin publiekelijk toegankelijker te maken is dit weekend gezet. Zondag was Cboe Global Markets, de in Chicago gebaseerde groep, het eerste bedrijf welke bitcoin futures lanceerde. Directe concurrent CME Group zal later in december zijn futures lanceren, daarnaast is ook Nasdaq bezig met de voorbereidingen futures op de markt te brengen in de tweede helft van 2018.

Het nieuwe financiële product van Cboe maakt het mogelijk voor investeerders in te zetten op de toekomstige prijs van bitcoin. Veel mensen denken dat bitcoin futures, mits deze succesvol zijn, de deur openen voor bredere participatie op de bitcoin markt door Wall Street bedrijven en investeerders.

De president van Cboe, Chris Concannon, hintte erop dat er in de toekomst mogelijk meerdere futures worden gelanceerd voor andere cryptovaluta.

Futures uitgelegd

Een future is een financieel product wat twee partijen in staat stelt een bezit tegen een vastgestelde prijs op een overeengekomen datum in de toekomst te verhandelen. Futures worden normaal gesproken alleen door professionele investeerders en bedrijven verhandelt. Dit financiële product is op alle markten terug te vinden, van olie tot mais, en nu dus ook cryptovaluta.

De bitcoin futures van Cboe werden gisteren gelanceerd en maakt het mogelijk voor investeerders in te zetten op de toekomstige prijs van de populaire digitale munt. Het product is terug te vinden onder de ticker XBT. Cboe rekent tot eind december geen kosten voor het handelen in futures en zullen worden verrekend in cash in plaats van de onderliggende bitcoin. Investeerders kunnen dus speculeren op de waarde zonder bitcoin te hoeven kopen.

Investeerders moeten wel aardig wat geld op tafel leggen voor hun inzet, omdat de bitcoin zo volatiel is wordt van investeerders vereist dat zij 44% van hun vereffeningsprijs opzij zetten. Dergelijke marges zijn geen uitzondering bij typische futures, echter ligt de marge normaal gesproken onder de 10%.

Met de lancering van futures wordt het mogelijk short te gaan op bitcoin. Dit houdt in dat investeerders inzetten op een daling van bitcoin. De eerste verkochte contracten komen op 17 januari te vervallen.

Bitcoin futures kopen

Slechts enkele agenten bieden momenteel bitcoin futures aan, en een select aantal overweegt in de toekomst futures aan te bieden. Grote banken, zoals JPMorgan en Citigroup, zullen niet participeren in de futures markt. Goldman Sachs maakt de futures beschikbaar voor een select aantal klanten.

De lancering van futures is een belangrijke stap in de munt toegankelijk te maken voor alle investeerders. Het kan zelfs de deur openen voor een ETF (Exchange-traded fund) wat nog meer investeringen naar de crypto markt aantrekt. Nog belangrijker, de introductie van futures kan de extreme volatiliteit van de munt verzwakken.

Niet iedereen is content met de introductie van bitcoin futures. Tegenstanders vinden dat bitcoin niet volwassen genoeg is voor de zet. Bitcoin is erg onstabiel en veel wisselkantoren staan onder druk wanneer de handelsvolumes pieken. Daarnaast zijn hacks en veiligheid nog altijd problemen die de digitale munt teisteren.

By | 2017-12-11T07:08:50+00:00 december 11th, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Bitcoin futures zijn vanaf vandaag beperkt beschikbaar