• scalability-bitcoin-ethereum-dash

Dash implementeert 2MB blocks, terwijl Bitcoin ze weigerde

Begin 2016 stemde de masternodes, waaruit het toezichtsysteem van Dash bestaat, met 99% voor het invoeren van 2MB blocks. Velen binnen de cryptovaluta wereld zagen dit toen der tijd als een truc om aandacht te krijgen. Voor een tijd lag de focus op de ontwikkeling van Dash ergens anders, maar met de invoering van Dash 12.2 lijkt het erop dat grotere blocks in de toekomst worden ingevoerd.

De 12.2 versie is een stap binnen de Dash evolutie om de meest gebruiksvriendelijke cryptovaluta in de industrie te worden. Belangrijke onderdelen van de update zijn de DIP0001 implementatie, waar de 2MB block upgrade onder valt, een tienvoudige verlaging van de transactiekosten via DIP0001 activering, een reparatie in een InstantSend kwetsbaarheid, een aantal backports uit Bitcoin Core en een expirimentele HD wallet met BIP39/BIP44 ondersteuning.

Grotere blocks zijn voor Dash momenteel nog niet nodig, omdat het niet genoeg transacties verwerkt om de huidige blocks te vullen. De vergroting van de blocks naar 2MB is echter onderdeel van het aangekondigde opschalingplan door oprichter Evan Duffield. Door het gebruik van aangepaste hardware wil Dash een netwerk creëren dat kan opschalen naar een groter aantal transacties middels grotere blocks.

De weg van Bitcoin en ook Ethereum

Bitcoin heeft gekozen voor een andere oplossing voor het schaalbaarheid probleem dat de munt teistert. Nu dat de SegWit2x upgrade officieel is afgewezen is de cryptovaluta nu op weg naar een oplossing via off-chain opschaling. Door gebruik te maken van het lightning network of vergelijkbare oplossingen zijn de ontwikkelaars van plan transacties te verhuizen naar off-chain “betaalkanalen” en het resultaat definitief te verrekenen op de bitcoin blockchain. Dit is hoe een transactie in het nieuwe model eruit zou zien:

Jan betaalt één BTC aan Anita, later op de dag betaalt Jan nog eens één BTC aan Anita en tot slotte maakt Jan in de avond drie BTC over aan Anita. Jan maakt in totaal drie transacties naar Anita met een totale waarde van vijf BTC. In de huidige situatie worden alle drie de transacties vastgelegd op de blockchain, echter in de nieuwe situatie worden de drie transacties via het lightning network verwerkt en wordt het totaal van vijf BTC in één keer vastgelegd op de blockchain.

Critici hebben gevraagd hoe vaak betaalkanalen echt worden gebruikt, maar dat is moeilijk te voorspellen totdat het systeem ingevoerd is. Sommige tegenstanders van dit systeem suggereren dat het de decentralisatie beschadigd van bitcoin. Aanhangers stellen dat er nu al veel off-chain transacties plaatsvinden, bijvoorbeeld door wisseldiensten. Wisseldiensten plaatsen vaak alleen het eindresultaat wanneer een klant laat uitbetalen, in plaats van alle voorafgaande transacties.

Ethereum werkt aan een soort gelijke oplossing genaamd het Raiden Network dat gebruik maakt van soortgelijke betaalkanalen als hierboven beschreven.

Het valt nog te bezien wat de beste oplossing is van de schaalbaarheid problemen van de drie cryptovaluta. Beide systemen hebben voor- en tegenstanders en geen van beide is doorgrondig getest. Het is mogelijk dat er in de tussentijd een andere oplossing wordt gevonden voor het schaalbaarheid probleem of dat beide oplossingen werkbaar zijn. Voor de cryptovaluta is het echter belangrijk dat zij dit probleem oplossen en op hetzelfde niveau als Visa transacties verwerken, als ze willen meedraaien als betaalmiddel dat door miljoenen mensen wordt gebruikt.

By | 2017-11-12T11:18:13+00:00 november 12th, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Dash implementeert 2MB blocks, terwijl Bitcoin ze weigerde