• Cyber Criminaliteit

Word geen slachtoffer van de oplichtingtrucs en nep ICOs

Overal binnen de wereld van cryptovaluta hoor je verhalen van mensen die gehackt zijn en hun digitale portefeuille leeg aantroffen, of slachtoffer werden van andere oplichtingpraktijken. Dankzij het gedecentraliseerde systeem en de lage drempel toe te treden wordt er niet veel veiligheid geboden. Er wordt van gebruikers verwacht dat zij slim genoeg zijn om geen slachtoffer te worden van oplichting, maar zo voor de handliggend is het niet.

Dit is een opsomming van de meest voorkomende oplichtingtrucs met een aantal tips om geen prooi te vallen.

Nep ICOs

ICO staat voor Initial Coin Offering (eerste munt aanbod) en kun je vergelijken met de beursgang van een normaal bedrijf. Middels een ICO proberen de oprichters van een bepaalde munt en het idee erachter kapitaal te verzamelen om leven te blazen in het idee dat zij hebben.

Recentelijk nemen wij een enorme hype, als nooit tevoren, waar op de ICO markt. Bedrijven hebben miljoenen euro’s opgehaald in slechts enkele minuten van mensen die op zoek zijn naar de nieuwste starters of digitale valuta. Oplichters hebben dit ook waargenomen en proberen hier voordeel uit te halen middels nep ICOs.

Een ICO met het doel mensen op te lichten is niet eenvoudig te herkennen. Het is belangrijk te kijken naar de referenties die worden voorgedragen en of er respectabele personen bij het project betrokken zijn. Een legitiem team en whitepaper zijn ook belangrijke indicatoren van een ICO. In een whitepaper staan de toekomstige plannen van het team helder beschreven, aan de hand van dit document kun je overwegen wel of niet te investeren.

Wallet oplichting

Het gros van de cryptovaluta gebruikers maakt gebruik van online wallets. Dit zijn perfecte omstandigheden voor scammers en hackers die toegang proberen te krijgen tot de inhoud van wallets.

Er zijn duizenden wallets online te vinden. Het is belangrijk dat je een wallet kiest van een betrouwbare bron, of een wallet waar je goed onderzoek naar hebt gedaan. Wanneer mogelijk is het altijd verstandig een wallet te kiezen die jouw private key niet opslaat. De meeste digitale munten bieden tegenwoordig hun eigen wallets aan, er is daarnaast over bijna elke wallet wel wat te vinden op Reddit of middels een Google zoekopdracht.

E-mail oplichting

Een e-mail sturen is erg eenvoudig en is een ideale oplossing voor oplichters die toegang tot jouw digitale valuta proberen te krijgen. Recentelijk ontving een groep enthousiaste blockchain gebruikers een e-mail van wat leek op een bericht van MyEtherWallet waarin zij werden gevraagd in te loggen om hun munten veilig te stellen. De website waar de e-mail naar verwees was echter van de oplichters.

E-mail oplichters doen zich vaak voor als aanbieders van wallets waar jij waarschijnlijk jouw valuta bewaard. Doorgaans vraagt het bedrijf achter deze wallets niet naar jouw private key of andere gevoelige informatie die jouw wallet in gevaar kan brengen. Je moet daarom nooit ingaan op e-mails waarin specifiek wordt gevraagd naar jouw private key. Tevens is het verstandig de URL goed te controleren op spellingfouten en het HTTPS certificaat in de browserbalk te controleren wanneer je via een e-mail naar een website wordt verwezen.

Nep uitwisseldiensten

Dit jaar is het aantal uitwisseldiensten op het internet explosief gegroeid. Oplichters proberen met nep uitwisseldiensten jouw cryptovaluta te stelen. Een algemene regel is om kleinere uitwisseldiensten te vermijden en bij de grotere, bewezen, diensten te blijven. Dit is niet alleen een stuk veiliger, het kan ook rare prijsfluctuaties vermijden.

Voor de gebruikers die al wat langer aanwezig zijn in de cryptovaluta wereld is het makkelijker een nep uitwisseldienst te herkennen. Voor nieuwe gebruikers is dat moeilijker, wij raden daarom aan om advies in te winnen bij meer ervaren gebruikers alvorens je geld of cryptovaluta in te wisselen.

By | 2017-11-04T08:52:41+00:00 november 4th, 2017|Cryptovaluta|Reacties uitgeschakeld voor Word geen slachtoffer van de oplichtingtrucs en nep ICOs