• Localbitcoins gebruiker aangeklaagd voor geld transacties zonder vergunning

Localbitcoins gebruiker aangeklaagd voor transacties zonder vergunning

Een reguliere gebruiker van Localbitcoins (een platform waar gebruikers bitcoins voor geld uitwisselen tussen elkaar) werd formeel aangeklaagd in een VS district gerechtshof. De man uit Michigan wordt verdacht van het overtreden van geld transacties zonder geldig bedrijfsvergunning.

De aanklacht werd op 25 oktober ingediend tegen Bradley Anthony Stetkiw, hij wordt beschuldigd van het kopen, verkopen en verhandelen van bitcoins voor honderden duizenden dollars terwijl hij niet voldoet aan de registratievereisten voor een bedrijf dat geldverzendingen verzorgd zoals die zijn vermeld in “Title 31, United States Code, Section 5330”. Bradley zou een uitwisseldienst opereren sinds de zomer van 2015 onder de gebruikersnaam “SaltandPepper”.

In de aanklacht van zeventien pagina’s wordt de basis van bitcoin uitgelegd met een vreemde conclusie “Bitcoin is niet inherent illegaal een heeft legitieme toepassingen, net als contant geld; bitcoins worden echter ook gebruikt om illegale transacties te faciliteren en criminele opbrengsten wit te wassen”. Verderop in het document wordt er door agent Randall en Homeland Security Investigations over dark web, deep web en TOR, welke allen niet van toepassing lijken op de zaak tegen Bradley.

Interessant is dat agent Randall erop staat dat elke transactie boven de $3000 moet voldoen aan de bestaande “know-your-customer (KYC)” wetgeving. Dat zou betekenen dat iedereen die op het huidige prijsniveau bitcoins koopt of verkoopt mogelijk illegaal handelt.

Kans op celstraf bij handel in bitcoin

Uit de aanklacht blijkt dat Bradley een toeslag van 5% berekent voor zijn diensten. Undercover agenten maakten gebruik van de gemakkelijke manier waarop hij handelde en trof hem zes keer. In een aantal transacties kochten de agenten meer dan 126 bitcoins voor om en nabij $50,000.

De undercover agenten van Homeland Security Investigations drongen aan bij Bradley om voor meer dan $2,500 te kopen, wat hij als limiet had gesteld. Verder blijkt dat hij niet wilde weten wat andere gebruikers met hun bitcoins deden, omdat hij geen wetten wilde overtreden en dat hij niet kon handelen met gebruikers die de wet overtraden met bitcoins die hij verkocht.

In geen enkel deel van de aanklacht blijkt dat Bradley slechte intenties had met het handelen in bitcoins. Hij verkocht enkel bitcoins zonder verder vragen te stellen. De rechtszaak die tegen hem is aangespannen zal echter een belangrijke grens trekken voor wat als legaal en illegaal wordt beschouwd wanneer het aankomt op het kopen en verkopen van cryptovaluta.

Uitgelichte afbeelding via Pixabay.com

By | 2017-10-30T11:26:24+00:00 oktober 30th, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Localbitcoins gebruiker aangeklaagd voor transacties zonder vergunning