• Bedrijven in cryptovaluta afgewezen bij Britse banken

Bedrijven in cryptovaluta bankieren gedwongen buiten het Verenigd Koninkrijk

Britse banken mijden bedrijven welke handelen in cryptovaluta, waardoor vele van deze bedrijven rekeningen openen in Gibraltar, Polen en Bulgarije en leidt tot de vraag of het Verenigd Koninkrijk echt een wereldwijd centrum voor de snel groeiende fintech sector wil zijn.

Investeerders kijken steeds meer naar bitcoin en andere digitale valuta sinds dat de prijzen dit jaar explosief stegen, maar traditionele banken mijden de sector nog altijd wegens angst voor criminelen en oplichters.

“Niemand geeft ons een rekening in het Verenigd Koninkrijk”, zei James Godfrey, hoofd van kapitaalmarkten bij BlockEx. Het platform waar digitale bezittingen, inclusief cryptovaluta, worden verhandeld zei dat recentelijk één van hun bankrekeningen is gesloten, waardoor ze geforceerd samenwerken met kredietverlener uit Bulgarije. Michael Hudson, CEO van Bitstocks, zei: “Het is bijna onmogelijk een rekening te openen in het Verenigd Koninkrijk. Wij hebben daarom rekeningen in Gibraltar en Polen, twee stabiele jurisdicties.

De Autoriteit Financieel Gedrag maakt zich zorgen dat het weigeren van rekeningen aan fintech bedrijven impact maakt op concurrentie, nadat het toezicht hield op een aantal starters in hun testfase. “We maken ons zorgen dat het weigeren van bankrekeningen aan bepaalde klanten op grote schaal significante barrières oplevert en kan leiden tot slechte concurrentie in bepaalde markten”, liet de toezichthouder weten.

Veel bedrijven zijn in de afgelopen jaren gestart met het handelen in cryptovaluta, dit wordt aangedreven door de extreme prijsstijging van bitcoin en andere digitale valuta evenals het aantal startende bedrijven dat investeerders zoekt via initial coin offerings. De marktwaarde van alle cryptovaluta nam explosief toe van onder de $30 miljard een half jaar geleden tot meer dan $160 miljard.

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase voorspelde eerder deze maand dat overheden rond de wereld bitcoin zullen vernietigen op niet al te lange termijn. UK Finance, welke Britse banken representeert, zei dat er nog geen toezichthouder is voor virtuele valuta. Bedrijven bepalen zelf of ze het risico willen lopen de handelen met bedrijven die actief zijn in cryptovaluta.

De European Banking Authority heeft tot op heden nog geen update gedaan over de richtlijnen omtrent cryptovaluta. De huidige richtlijnen werden drie jaar terug gepubliceerd, hiermee ontmoedigd het kredietinstellingen en financiële instellingen cryptovaluta te kopen, verkopen of houden.

Barclays is één van de weinige Britse banken met een handje vol klanten in de cryptovaluta sector. HSBC is in gesprek met een aantal potentiele klanten ondanks de ban zaken te doen met bedrijven in de financiële service sector uit 2011. HSBC zegt dat het de situatie nauw in de gaten houdt, maar laat tegelijkertijd ook weten dat het weinig interesse heeft in uitgevers of handelaren in virtuele valuta.

By | 2017-10-24T16:10:10+00:00 oktober 24th, 2017|Cryptovaluta|Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven in cryptovaluta bankieren gedwongen buiten het Verenigd Koninkrijk