• bitcoin wetgeving

Nieuwe wetgeving Australië gaat bitcoin strikter reguleren

Bitcoin, de cryptovaluta welke bekend staat om zijn anonimiteit, wordt in de nabije toekomst onderheven aan strengere wetgeving en controle in Australië. Het parlement stemt later deze week op een wetvoorstel om het witwassen van geld tegen te gaan.

Voorgestelde wetgeving

Als het parlement instemt met de wetvoorstellen, krijgt de financiële toezichthouder AUSTRAC nieuwe bevoegdheden om digitale valuta te handhaven op locaties waar de munten worden verhandeld.

Uitwisseldiensten als Independent Reserve en BTC Markets moeten zich registreren onder de nieuwe wetgeving.  Onder de nieuwe wetgeving wordt het een overtreding voor “ongeregistreerde personen” om uitwisseldiensten aan te bieden.

“Bedrijven die handelen in de cryptovaluta voor geld, en omgekeerd, moeten zich aanmelden en registreren bij AUSTRAC”, zei Michael Keenan, de minister van justitie, in een toespraak in augustus.

Keenan zei dat deze bedrijven een AML/CTF (anti witwas en counter terrorisme financiering) programma moeten opzetten, implementeren en onderhouden. Tevens moeten bedrijven verdachte zaken en transacties boven een bepaalde drempel rapporteren aan AUSTRAC.

Dit is een mildere aanpak in vergelijking tot China die een algemene ban legde op crytpvaluta vorige maand.

Cryptovaluta en criminaliteit

De Australische Criminal Intelligence Commission (ACIC) is een uitgesproken voorstander voor het reguleren van digitale valuta. De commissie liet in augustus weten dat het denkt dat virtuele valuta, zoals bitcoin, toenemend worden gebruikt door georganiseerde misdaadgroepen.

“Het is een vorm van valuta welke anoniem online verkocht kan worden, onafhankelijk van een centrale bank of financiële instituten welke deze transacties faciliteren.”

Bitcoin is verder de keuze voor cybercriminelen zoals dit jaar een aantal keer bleek. De hackers achter de Wannacry ransomware, evenals de hackers achter de Petya cyber aanval, eiste bitcoins.

Gemixte reacties uit de industrie

Lasanka Perera, directeur van Independent Reserve, zei dat er helaas veel mensen zijn die bitcoin associëren met criminaliteit. De nieuwe wetgeving zou goed zijn voor de industrie en zal investeerders, consumenten en bedrijen meer vertrouwen geven de industrie te betreden.

Sommige cryptovaluta bedrijven zijn het daar echter niet mee eens en vinden dat de nieuwe wetgeving onnodig harde verplichtingen opleggen. “De voorgestelde wetgeving dwingt alle bedrijven hun klanten eerst te screenen, zelfs wanneer het om minuscule bedragen gaat”, zei de eigenaar van Living Room of Satoshi.

Via zijn bedrijf kunnen klanten hun huishoudkosten betalen via verschillende cryptovaluta, mits zij bezitten over BPAY faciliteiten als ANZ Bank, Optus en Astrailia Post. Zijn angst is dat onder de nieuwe wetgeving al zijn klanten voor het aanmelden eerst foto identificatie moeten ondergaan, waar dat op dit moment nog niet vereist wordt.

Andere bedrijven zeggen dat identificatie geen groot probleem vormt en dat het een “best practice” is. Hoewel de identificatie van klanten geen probleem oplevert voor sommige bedrijven zal de nieuwe wetgeving voor iedereen extra kosten met zich meebrengen.

By | 2017-10-23T08:44:32+00:00 oktober 23rd, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe wetgeving Australië gaat bitcoin strikter reguleren