• Cyber criminaliteit

Manager van Ripple cryptovaluta uitwisseldienst gearresteerd voor oplichting

Een Japanse manager van een uitwisseldienst voor de cryptovaluta Ripple werd woensdag gearresteerd omdat hij naar verwachting 1,4 miljoen yen, ongeveer 10,500 euro, van een handelaar had gezwendeld.

Het is de eerste arrestatie in Japan in verband met een uitwisseldienst welke handelt in de cryptovaluta XRP van het Amerikaanse bedrijf Ripple.

Yuki Takenaka, de 31-jarige oprichter en directeur van het bedrijf dat de uitwisseldienst aanbood, wordt verdacht van het afzetten van een man in maart 2015 in Miyagi Prefecture. Hij zou de man voor 1,4 miljoen yen hebben bedrogen, nadat hij het geld had geïnd ondanks dat zijn firma op instorten stond en hij geen restituties kon maken.

Volgens de politie heeft Takenaka, een inwoner van Tokyo, de meeste aanklachten toegegeven. De wisseldienst werd in mei 2014 opgericht door Takenaka in Hamamatsu, maar klanten waren niet in staat om geld op te nemen omstreeks maart in het daaropvolgende jaar.

Zijn bedrijf heeft geld verzameld van gebruikers in ruil voor schriftelijke schuldbewijzen, het geld was nodig om XRP te kopen. Gebruikers konden hun schuldbewijzen later inruilen voor geld of de cryptovaluta.

Door te adverteren dat het bedrijf geen commissie beurt wist Takenaka meer dan tien miljoen yen van een aantal klanten te zwendelen. Hij wordt er verder van verdacht voor meer dan 120 miljoen yen fictieve schuldbewijzen uit te geven om daarmee winst te maken. De politie doorzoekt de dader zijn huis en andere locaties in Hamamatsu.

Ripple wordt in Japan vaak gebruikt voor internationale betalingen en kan niet worden gebruikt om goederen mee te kopen.

By | 2017-10-22T13:44:07+00:00 oktober 19th, 2017|Ripple|Reacties uitgeschakeld voor Manager van Ripple cryptovaluta uitwisseldienst gearresteerd voor oplichting