• Centrale banken vs Bitcoin

Ilan Goldfajn vs. Ben Bernanke over Bitcoin en Blockchain

Ben Bernanke is voor vele een bekende naam. Voor iedereen die hem niet kent, hij was voorzitter van de Federal Reserve ofwel de Amerikaanse Centrale Bank. Ilan Goldfajn is wellicht niet zo bekend, hij is op dit moment de voorzitter van de Braziliaanse Centrale Bank. Beide mannen hebben een interessante kijk op Bitcoin.

Bitcoin is een piramidespel

De Braziliaanse Centrale Bank chef windt er geen doekjes om, hij nam eerder deze week een harde positie tegenover Bitcoin en vergeleek de digitale valuta met een piramidespel. Ilan was minachtend over de recente waarde van de Bitcoin. Hoewel hij zei dat Bitcoin moet worden gescheiden van de onderliggende technologie en mogelijkheden, is hij van mening dat degene die in cryptovaluta investeren dezelfde winsten zoeken als degene die investeren in piramidespellen.

Ilan Goldfajn zei het volgende over Bitcoin:

“Bitcoin is een financiële activa zonder inhoud welke mensen kopen omdat zij geloven dat het in waarde zal stijgen. Dat is een typische zeepbel  of piramidespel.”

In een piramidespel worden beleggers door de organisatoren aangemoedigd om zelf nieuwe investeerders te vinden, waardoor inkomsten worden gegenereerd op basis van nieuwe investeringen in plaats van het onderliggende product zelf.

De president ging verder door te bevestigen dat de Banco Central do Brazil niet geïnteresseerd is in zeepbellen of illegale betalingen en dat dergelijke activiteiten niet iets zijn wat de centrale bank wil aanmoedigen. Deze positie is interessant gezien dat Braziliaanse wethouders momenteel werken aan regelgeving voor cryptovaluta activiteit in het land.

Blockchain is de toekomst voor Centrale Banken

Sprekend bij de Swell conferentie georganiseerd door Ripple, zei Bernanke dat hij gelooft dat betalingen langzaam en duur zijn met de mogelijkheden die momenteel worden gebruikt. Voordat de oud voorzitter van de Federal Reserve een voorbeeld gaf van de complexiteit van internationale transacties tussen Duitsland en de VS zei hij het volgende:

“Het is een overduidelijk punt waar nieuwe technologieën zoals Blockchain of digitale valuta het proces kunnen verbeteren.”

Bernanke nam Ripple als voorbeeld en zei dat het werk van het bedrijf en elke inspanning in transacties om kosten te reduceren, snelheid en betrouwbaarheid te verbeteren de wereldwijde economie dichter bij elkaar brengt een goed initiatief is.

Tijdens een vraag en antwoord sessie werd de gevraagd hoe Bernanke denkt over Bitcoin. Zijn reactie, zoals te verwachten, was dat “Bitcoin bedoeld is als een poging fiat valuta te vervangen en overheidsvoorschriften en overheidsinterventie te omzeilen.” Hij ging verder door te stellen dat deze poging niet zal slagen, omdat overheden ingrijpen als Bitcoin een gevaar wordt en er vervolgens alles aan doen om de munt de kop in te drukken.

Hij voegde daaraan toe dat blockchain bedrijven die met overheden samenwerken waarschijnlijk meer momentum krijgen. Centrale banken wereldwijd hebben interesse getoond in de blockchain technologie en proberen uit te vinden hoe het te gebruiken om systemen efficiënter te maken.

Eerder deze maand zei senior vicepresident van de Federal Reserve van Boston, Jim Cunha, dat blockchain en fintech starters de zittende financiële instituten en tussenpersonen verplichten innovatiever te worden met hun aanpak.

By | 2017-10-18T07:26:36+00:00 oktober 18th, 2017|Bitcoin|Reacties uitgeschakeld voor Ilan Goldfajn vs. Ben Bernanke over Bitcoin en Blockchain